Akupunktur/Akupressur: Häst
Akupunktur enligt TKM (Traditionell Kinesisk Medicin) har visat sig väldigt effektiv att behandla hästar med, både i förebyggande syfte, vid skador och sjukdomar.
I förebyggande syfte stärker man hästens immunförsvar, förbättrar återhämtning vid hård träning och tävlingsverksamhet. Hästen blir piggare och starkare.
Vid skador och sjukdomar har det visat sig att hästar återhämtar sig bättre, svullnader och inflammationer lägger sig snabbare.
Exempel på tillstånd som kan behandlas med akupunktur:
- Smärta
- Ledbesvär
- Stress
- Mag- tarmbesvär, förstoppning och diarré
- Trötthet, sömnbesvär
- Hudproblem och allergier
- Ödem
- Depression och oro
Hur fungerar akupunktur?
När man sticker in akupunkturnålen igenom huden stimuleras kroppen till att börja producera en del ämnen. Endorfin är ett sådant ämne, som är kroppens eget smärtstillande "morfin". Det finns flera sådana kemiska ämnen som börjar produceras vid nålretningen. Endorfin reglerar även blodtrycket och reflexer till tarmar, lungor och urinblåsa. Det gör att kroppens funktioner normaliseras Ð balansen återställs i kroppen. Ett annat ämne som också börjar produceras vid akupunkturbehandling är Oxytocin, som har en lugnande effekt.
Akupunkturbehandlingen stimulerar också immunförsvaret. Under några timmar efter behandlingen producerar kroppen extra mycket vita blodkroppar, vilket gör att en inflammation/infektion kan läka ut snabbare än om man inte hade behandlat.
Det finns ingen västerländsk förklaring på vad meridiansystemet är, men det ger inget resultat att behandla med akupunktur utanför meridianerna och dess punkter. Enligt Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) löper vår livsenergi i dessa meridianer och när det är obalans någonstans i kroppen påverkar man energiflödet med hjälp av akupunkturnålarna och flödet normaliseras och eventuella fysiska åkommor läker ut.
Hur påverkas hästen av akupunktur?
Hästen är ofta känsligare än människor för akupunkturbehandling. Man ser ofta att hästen slappnar av under behandlingen och många hästar somnar nästan. Annars reagerar hästar precis som människor på behandlingen. De får en smärtlindring, de får ökad produktion av vita blodkroppar etc. Man ser oftast en stor skillnad på spänd muskulatur direkt efter en akupunkturbehandling. Hästen har inte lika ont och musklerna är inte lika spända som innan behandlingen påbörjades.
Vissa hästar kan bli väldigt trötta (liksom människor) efter behandlingen och vill helst gå in i boxen och vila. Andra kan bli jättepigga och studsar glatt ut i hagen och gör glada krumsprång. Någon gång kan hästen reagera med feber och blodsockerfall (precis som en del människor) men det är ganska ovanligt. För säkerhets skull börjar man alltid med väldigt korta behandlingar när det är en häst som aldrig fått akupunktur förut. Dessutom bör man använda så få nålar som möjligt för att ytterligare minska risken för reaktioner.
Svarar alla hästar på behandlingen?
Jag kan bara svara för de hästar jag själv har behandlat. Det är tävlingshästar inom hopp, dressyr och trav. Alla har svarat på behandlingen med önskat resultat.
Historia
Akupunktur har använts i Kina i flera tusen år som smärtlindring och botemedel för alla typer av sjukdomar. Metoden går ut på att stimulera energin i de olika energibanor som går kors och tvärs genom kroppen. Enligt den traditionella kinesiska läran beror sjukdomar och problem på att det är för mycket eller för lite energi i någon av de olika banorna (meridianerna). Genom att stimulera den meridian som är i obalans kommer kroppen att kunna läka sig själv. Stimuleringen görs med nålar i de akupunkturpunkter som finns längs meridianerna.
I väst har akupunkturen först på senare tid accepterats inom humanvården och då främst som smärtlindring. Från 1993 har bestämmelserna ändrats och akupunktur får användas till andra tillstånd än smärta. T ex vid allergier, rökavvänjning etc. Det finns 12 huvudmeridianer varav 10 är kopplade till inre organ. Man kan påverka såväl muskulaturen lokalt som de inre organen i kroppen med hjälp av akupunktur. Akupunkturpunkterna stimuleras med tunna nålar som sticks in i huden. Man kan ge extra stimulering genom att vrida eller skaka på nålarna.